[vc_row type=”vc_default” margin_top=”30″ margin_bottom=”5″ css=”.vc_custom_1474104121600{margin-bottom: -50px !important;}”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1603873951882{padding-bottom: 50px !important;}”]
E-Fatura nedir?
Elektronik ortamda hazırlanan faturalara verilen isimdir. Kağıda basılmayan ve sunucular tarafından alıcı ve satıcıya iletilen e-fatura, ileride tüm firmalar için zorunlu hale getirilecek. Giderek artan e-fatura kullanıcıları arasına girmek için yeterli sebebiniz var aslında. Kurumsal işlemlerinizi daha kolay hale getirmek ve tasarruf etmek istiyorsanız e-fatura uygulamasına geçmelisiniz.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″ css=”.vc_custom_1474103898812{padding-bottom: 50px !important;}”][vc_single_image image=”58707″ img_size=”full” lazy_loading=”true”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″ css=”.vc_custom_1474103904123{padding-bottom: 50px !important;}”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text css=”.vc_custom_1603875658934{padding-bottom: 50px !important;}”]
E-Faturaya geçmenin faydaları nelerdir?
e-Faturaya geçmenin işletmelere sağladığı pek çok avantaj var. Bunlardan en önemlisi faturalama maliyetinizin önemli ölçüde düşecek olması. E-fatura ile kağıt, zarf gibi kırtasiye masraflarından kurtulacağınız gibi, aynı zamanda faturaları kargolama ve saklama maliyetlerinden de kurtulmuş olursunuz. Maliyetin yanı sıra faturalarınızı tek bir tuşla kesebilir, matbu faturadan çok daha kısa sürede müşterilerinize ulaştırarak zamandan tasarruf edersiniz. Faturalarınızın kargoda kaybolması gibi durumlar söz konusu olmayacağı gibi müşterilerinize faturanın ulaşıp ulaşmadığı konusunda bilgi sahibi olabilir, faturada herhangi bir hata olması durumunda hızlı müdahale edebilirsiniz.
Yasal zorunluluk gereği 10 yıl boyunca saklamak zorunda olduğunuz faturaları arşivlemek de pek çok işletme için ciddi bir sorundur. e-Fatura, djital ortamda arşivlendiğinden yıllarca saklanması gereken evrak yükünden kurtulur, geçmişte kesmiş olduğunuz herhangi bir faturayı kolaylıkla bulabilirsiniz.
e-Fatura aynı zamanda muhasebecinizin de iş yükünü azaltır, muhasebeciniz sizin hesaplarınızın takibini güncel olarak yapabilir. İşletmelere sağladığı tüm bu avantajların yanı sıra e-Fatura aynı zamanda çevre dostudur. Siz de kağıt kullanımını azaltarak doğayı korumaya özen gösterin.
Kimler e-Fatura Kullanabilir? Kimler için kullanımı zorunludur?
E-faturanın avantajlarından yararlanmak isteyen herkes e-fatura sistemini kullanabilir.
e-Fatura’ya geçme zorunluluğu;
01.01.2020 itibari ile 2018 hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafı iş hasılatı) 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
01.07.2020 itibari ile 2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafı iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler e-faturaya geçmek ile yükümlüdür.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan detaylı listeyi görüntülemek için tıklayın.
Avantajları
- Maliyetleriniz azalır. (Kağıt, mürekkep, zarf, postalama, arşivleme ve mutabakat vb.)
- Faturalarınızı daha hızlı hazırlarsınız. Zamandan tasarruf etmiş olursunuz.
- Faturalarınızın kaybolma riski olmaz.
- Tahsilatlarınızı hızlandırırsınız.
- İstediğiniz zaman eski faturalarınıza rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
- Faturalarınız dijital ortamda arşivlenir.
- Fatura saklama iş yükü ve maliyetinden kurtulursunuz.
- Muhasebe sisteminiz ile entegre edebilirsiniz.
- Çevre dostudur.
- Müşterilerle ve satıcılarla mutabakat yapmanızı kolaylaştırır.
- Evde yada ofis dışında herhangi bir yerde fatura kesebilir ve gönderebilirsiniz.
Bilinmesi Gerekenler
- Sisteme bir kez kayıt olduktan sonra, artık kesilecek tüm faturalar mali mühür ile iletilmektedir.
- Alınan Mali Mühürlerin 3 Yılda bir yenilenmesi gerekmektedir.
- E- Faturaya zorunlu geçen işletmeler, E-deftere de geçmek zorundadır.
- E-faturaya geçen firmalar 01.01.2020 tarihi itibari ile E-arşiv faturaya geçmek zorundadır.
E-Fatura Hangi Yöntemlerle Kesilebilir?
- GİB Üzerinde: efatura.gov.tr internet adresindeki e-fatura portalı aracılığıyla ücretsiz e-fatura hazırlayabilirsiniz. Manuel olarak internet sitesi üzerinden düzenleme yapabilirsiniz. Bu portal Maliye’nin, sistemi tanıtmak ve yaygınlaştırmak için fatura adedi yüksek olmayan işletmelere sunduğu bir çözümdür. Portal üzerinden kesilen faturalar 6 ay saklanır. Sonrasında saklama yükümlülüğü mükelleftedir.
- Web Servis Entegrasyonu: Maliye tarafından yetkilendirilmiş özel entegratörlerden biri aracılığıyla e-fatura oluşturabilirsiniz. Entegratör yazılımı ve donanımı ile sizin muhasebe sisteminizden gerekli bilgileri alır ve e-faturaya dönüştürür. Düzenlenen e-faturaları kendi yazılımı ile muhasebe sisteminize aktarır. Ekstra bir entegrasyon yazılımı kullanmanız gerekir.
- GİB Özel Entegratörü: Firmanızın bilgi işlem sistemini maliye ile entegre ederek kesebilirsiniz. Bu yöntem, fatura adedi yüksek firmalar ve işlemlerini daha pratik yaparak zamandan tasarruf etmek isteyen işletmeler için uygundur. Muhasebe sisteminde müşteriler için üretilen faturalar özel bir yazılım ve arayüz ile e-faturaya dönüşür. Ayrıca tedarikçilerin e-fatura sistemi üzerinden gönderdiği e-faturalar da aynı yazılım ve arayüz ile muhasebeye aktarılır.
E-Faturaya Geçmenin Maliyeti Nedir?
E-faturaya geçmek için TÜBİTAK’tan mutlaka mali mühür satın almanız gerekiyor. E-fatura portalini kullanırken ek bir ücret ayırmanıza gerek kalmıyor. Ayda en fazla 500 fatura kesebilirsiniz. Entegrasyon ve saklama ücreti ile muhasebe yazılımına ek modül maliyeti ve eğitim bedelini karşılamanız gerekir.
Hem Kağıt Hem E-fatura Düzenlemek Mümkün Mü?
01.01.2020 tarihi itibari ile E-faturaya geçenler, E-arşive geçme zorunluluğu bulunduğundan kağıt fatura düzenleyemezler.
Temel ya da Ticari Fatura Senaryosu Nedir?
E-fatura sistemine geçtikten sonra, e-fatura ile çalışacağınız müşteri ya da tedarikçilerle temel ya da ticari fatura senaryolarından birini seçmeniz gerekiyor. Ticari Fatura Senaryosu’nda müşterinizin 7 gün içinde kabul ya da red vermesi gerekir. Eğer vermezse faturayı kabul etmiş sayılır. Temel faturada bu şekilde bir onay süreci bulunmamaktadır. Bu senaryoda reddedilecek kayıtlar Noter, KEP veya https://portal.efatura.gov.tr/FaturaIptal/ üzerinden ile yapılabilmektedir.
E-Fatura’a sistemine Geçmek için Nasıl Başvuru Yapabilirim?
Mali mühür başvurusu için: https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go
GİB elektronik başvuru için: https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]